Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Impregnálás

Nem biztos, hogy újat kell venned!

Felújíthatod cipődet, túrabakancsod, vagy valamikor vízálló kabátodat.

Mindenkinek rossz, ha egy esős vagy havas latyakos napon, beázik a cipőnk vagy a kabátunk. Panaszkodunk, pedig sokszor tudnánk rajta segíteni, nem kell feltétlenül újat venni. Tudom, hogy jólesik néha egy kis shopingolás, de a lábunkra formálódott lábbeli sokszor kényelmesebb az újnál. Valószínűleg költségkímélőbb és környezettudatosabb is, ha szánunk egy kis időt az ápolásra Ma már nagyon sok márka gyárt ilyen ápoló termékeket. Mi is három márkát tartunk ilyen célra: Nikwax, Grangers, Storm. Ezeknek van cipőre, ruhára tisztító és impregnáló szerük.

Néhány tanácsot szeretnék adni, ami sokszor elhangzik a boltban, de előtte néhány fogalmat tisztázni.

Mi az a membrán a cipőben, kabátban?

Ma már nem elég, ha egy anyag vízálló, úgynevezett lélegző anyagokat használnak a gyártók, amik bentről kiengedik a nedvességet, viszont kintről nem engednek be vizet. Pl. Gore-tex, Sympatex, Outdry .  Itt rögtön bejön két adat a vízállóságra és a lélegző képességre, tehát a vízállóságra nincs igen-nem válasz. Más szint kell egy városi esős napra, vagy egész napos esőben túrázni, árkon, bokron keresztül. Sajnos nehéz eligazodni, sokan egy kalap alatt kezelnek minden anyagot, amiben benne van a tex, waterproof vagy dry szó.

Ha vásároltunk egy túrabakancsot vagy kabátot, az első, hogyan tisztítsuk?

Nekünk olyan szert kell használni, ami megóvja ezt a membránt, nem tömíti el a mikro-pólusokat és fokozza az anyagok víztaszító képességét.

Ezeket a kabátokat csak az erre gyártott mosószerrel lehet tisztítani! A normál mosószerek nagyban rontják a vízálló és vízlepergető képességet. A saras bakancsot legegyszerűbb bő vízzel lemosni, nem használni semmi vegyi anyagot, majd bekenni vagy befújni az anyagnak megfelelő szerrel.

-A tisztítás nem azonos az impregnálással.

Többször is kimoshatunk egy kabátot anélkül, hogy impregnáljuk. Vannak 2az 1-ben szerek, de nem mindegyik gyártó tartja egyenértékűnek a külön mosás és impregnálással.

- A mosószerek nem adalék anyagok, önállóan kell használni. Sok téves információval találkoztunk már, hogy hozzá kell önteni a hagyományos mosószerhez, ami téves. Nem használható illatos öblitőszer sem a mosás után.

- Téves az is, hogy kimossuk a megszokott mosószerrel, majd beimpregnáljuk.

- A géppel vagy kézzel mosást, a kabátba bevart címke határozza meg.

- Cipőket nem csak akkor kell ápolni, amikor már beázik. Növelhetjük az élettartamát, ha nem hagyjuk kiszáradni a bőrt.

- Fontos, hogy olyan szert használjunk, ami nem tömíti el a pólusokat, megőrzi az anyag, lélegző képességét.

 

Amennyiben több információra van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal.

KALAND túrabolt, Szeged Roosevelt tér 5