Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan válasszunk csúszásgátlót?

Mi is az a csúszásgátló és miért is kell?

 

Egy túraboltban nagyon sokszor találkozunk azzal a kijelentéssel, hogy „nekem olyan bakancs kell, aminek a talpa nem csúszik”. Erre lehet az is a válasz, hogy jégen minden bakancs csúszik. 

Persze ahogy az autógumiknál is, van több féle mintázat, de talán fontosabb a gumi keverék, így lesz téli és nyári gumi. Persze a jobban tapadó lágyabb, puhább gumi jobban is kopik.

És amikor ez is kevés, akkor jön a hólánc, a bakancsra, cipőre a csúszásgátló.

Gyalogosan sokféle terepen járhatunk, ez határozza meg, hogy milyen modellt válasszunk.

Mi a Veriga márkát forgalmazzuk, szerintünk egy nagy tapasztalattal, jól összerakott termék.

 

Városi sétákhoz, munkába sietéshez, eljegesedett utcákra, ahogy a neve is mutatja a Veriga City Track a jó választás. Télen 0 fok alatt bárhol lehet egy jégfolt a járdán amit nem veszünk észre. Vagy amikor leesik az ónos eső és megbénul a város veszélyesen csúszkál mindenki. A rövid vídia hegyek belekarmolnak és nem csúsznak a jégen, de ahol nincs jég ott is lehet vele járni, nem kell egyből lekapni. 

Hátránya, hogy mély hóban nagyban lecsökken a hatásfoka, ott nagyobb fogakra lenne szükség, de városban általában letaposott hóval találkozunk.

 

Terepre, ha nagyon leegyszerűsítem, tulajdonképpen a fogak nagysága alapján lehet választani.

 

A Veriga Run Track amit akár félcipőre is feltehetünk, könnyű, ezért terepfutáshoz is használható.

Könnyebb hegyi terephez is ajánlott, ha a gyors haladás a cél.

 

Az Ice Track már markánsabb karmokkal rendelkezik, én ezt már csak bakancshoz javaslom, ez már jobban billentheti a bokát és akinek nem elég erősek a szallagok, ott balesetet okozhat félcipővel használni. Viszont ez már mélyebb hóban is megállja a helyét, jól kapaszkodik.

A zordabb hegyi körülményekhez a Veriga Mount Track  ajánlott, Ezt kipróbáltam meredek hófalon és jégen is, teljesen jól működött. Hátránya viszont, hogy ez már kicsit nehéz, de még mindig kisebb térfogatra és súlyra, mint egy hágóvas. 

Itt viszont megjegyzem, hogy a magashegyi hegymászáshoz még mindig a hágóvas a legbiztonságosabb. Rövidebb szakaszoknál jól jöhet egy csúszásgátló, de van a hova kevés.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hogyan válasszunk sorozat